Sangkaan kami meleset kerana dataran sungguh padat dengan umat manusia hingga tiada langsung ruang untuk kami. Kami hanya sempat berjalan beberapa langkah bila Tok Papa mengambil keputusan untuk bertawaf di tingkat atas. Walaupun ramai jemaah yang bertawaf di atas, tapi masih banyak ruang untuk kami berjalan dengan selesa. Tingkat atas adalah lebih jauh berbanding di bawah dengan anggaran 15 minit satu pusingan. Agak mencabar untuk kami menghabiskan 7 pusingan! Niat kami untuk menyelesaikan tawaf dan saie sebelum azan subuh tidak kesampaian kerana apabila selesai tawaf, tinggal hanya setengah jam sebelum azan subuh berkumandang.
Dataran Kaabah sebelum memulakan tawaf
Hijir Ismail ditutup musim haji
Tiada ruang kosong di dataran
Kawasan luar saie
Hari2 seterusnya, kami berdua ditimpa demam, sakit tekak dan batuk mungkin kerana keletihan dan keadaan cuaca yang tidak menentu. Jadi kami banyak berehat dan hanya solat di bilik. Setelah agak sihat barulah kami berulang alik ke Al Haram. Aktiviti2 kami dipenuhi dengan menghadiri tazkirah oleh Abu Anas, menziarah saudara mara, berjumpa dengan rakan2 tetamu Allah swt dan bershopping. Kali ini kami hanya mula membeli belah pada minggu terakhir sebelum bertolak ke Madinah dan sempat menghantar 2 kotak barang2 menggunakan perkhidmatan kurier dengan kos SR300. Lebih mahal kos penghantaran dari barang2 yang dikirim. Satu kotak hanya dipenuhi dengan 2 set kain ihram Abah dan pakaian2 yang tidak lagi kami gunakan. Kos menghantar air zam2 10 liter adalah SR120. Lebih baik untuk kita membeli di Malaysia dengan harga yang sama.
Ramai juga di antara jemaah Ash-Har yang membuat amal jariah dengan menyumbang nasi mandy ayam, kambing dan daging unta goreng. Alhamdulillah dan terimakasih kami ucapkan. Memang puas kami menikmati nasi mandy semasa di sana. Kami banyak menghabiskan masa bersama jemaah lain di dewan makan di tingkat R. Di situlah silatulrahim antara kami terjalin dengan erat bagaikan satu keluarga besar. Makanan kami disediakan oleh katering Malaysia yang popular di Makkah kerana menyajikan berbagai lauk pauk yang menarik seperti masak lemak ketam, kari daging dan ayam, asam pedas ikan, nasi ayam, nasi beriyani, sambal tumis sotong dan macam2 lagi. Terimakasih kepada Cik Mat, pekerja katering yang sentiasa memastikan perut kami sentiasa diisi.
Wardani menghidangkan nasi untuk kami
Bahagian tulang rusuk favorite Abah
Acar dan sos untuk nasi mandy
No comments:
Post a Comment